5 правила при „презентиране в асансьора”

Презентация за асансьора е устойчив термин, койт означава кратък разказ за концепцията на продукта или проекта/услугата. Защо за асансьора? Защото става дума за разказ, който трябва да бъде максимално изчистен, за да привлече слешателя в малкото време, с което разполагате, за да го представите. Едно слизане с асаньор е около 30 секунди, да кажем, така че пригответе си добре резюмето!

Умението кратко да представите своята компанията (продукт или проект) е полезно за всекиго. Дори и да имате вече презентация за асансьора, следващите пет правила ще ви помогнат както да съставите своя, така и да подобрите настоящата.

1.Опишете бизнеса си в 2 изречения.

Имате един миг за да опишете с няколко думи нещо, което за вас е от изключителна големина. Ще трябва да изпуснете в името на успеха много детайли, сред които и предимства. В това време ще трябва да се фокусирате върху уникалността на своя бизнес. В този момент не ви е нужда добре организирана реч, просто трябва да премахнете излишните думи.

От изключително значение е това, което кажете, да представи бизнеса ви като необходим и полезен за обществото. Например, професионалният оратор няма да разкаже, че трябва да излезе на сцената и да говори, а ще мотивира сътрудниците да се съсредоточат върху качеството.

2. Вдъхновение.

Ако собственият ви проект не ви впечатлява, то надали ще се стори привлекателен и стойностен пред другите. Направете речта си такава, че да грабне вниманието на събеседника. Трябва да настроите така думите си, че да придадат на вашия бизнес реален образ на нещо изключително необходимо и тепърва показващо потенциаласи.

Фокусирайки се на вдъхновението, на страстта към проекта, вие с лекота ще създадете една вдъхновяваща, стимулираща реч, която няма да остави събеседника ви равнодушен.

3. Напрaвете суха тренировка.

Намерете поне двама човека, пред които можете да изпробвате своята реч. Отзивите са това, от което ще се поучите за истинската среща! Трябват ви слушатели и ще бъде направо великолепно от тяхна страна, ако са така искрени да ви посочат скучните и сухи места в речта ви. А може пък да няма такива?!

Разказът ви в своя край трябва да предизвика у слушателя не просто въпроси, но и желание да бъдат зададени. Построете разказа си, изхождайки от тази мисъл!

4. Адаптирайте се към ситуацията.

Не е задължително да започнете разговора в асансьора с повдигане на вашата идея. Може така да се получи, че вашият събеседник да е възпрепятстван от проблеми, например, заради които не може да ви обърне и секунда внимание. Възможно е по време на съдеседването ви, той да опише настоящите проблеми. Ако е така, реагирайте незабавно. Опишете му внимателно какво можете да направите за него, за да му решите проблемите!

5. Бъдете готови за промени.

С течение на времето презентацията за асаньора ще се видоизменя. Все пак вие сте длъжни да я променяте, тъй като сам ще разберете кое в речта ви действа и кое е за дооформяне. Естествено, може да се наложи да сложите акцент на момент, който дори и не сте предполагал, че така ще заинтригува събеседника ви, но важното е – да изучавате въздействие си винаги.

Източник: www.smallfuel.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *