Как да отговаряме на сложни въпроси?

Често ни се случва да трябва да отговаряме на всевъзможни въпроси във различни ситуации с автоматични отговори. Какво правим обаче със сложните въпроси? И не е ли всеки въпрос сложен? Понякога от един отговор можеш да научиш не само важна информация, но и да опознаеш човека до теб до детайл.

В следващите абзаци ще ви представим няколко стъпки, които ще ви помогнат да се ориентирате в света на сложните въпроси. Умението да се отговаря ясно, кратко и завладяващо само ще ви спечели комплименти!

Неудобните въпроси постоянно ни съпровождат в деловия живот. Всеки един от нас го е изпитал и продължава да го изпитва на гърба си. На конференции, съвещания или пък в разговор с колега. Понякога тези въпроси могат да ви накарат да подскочите на място или пък нещо много съществено – да объркат изцяло плановете ви и да не осъществите поставените си цели. Какво можете да направите в подобни ситуации? Нищо особено. Просто трябва да умеете да отговаряте на сложните въпроси, използвайки някоя от долупосочените стратегии.

Тези методи може да се използват в абсолютно всякакви ситуации – на конференции, при смразяващ глас по телефона, при лична комуникация с клиенти, при презентации с акционери или партньори. Те са универсални!

Ще разгледаме методите с пример на изказване на Хилари Клинтън в комитета на Сената по Международни работи и ръководителя на автомобилната промишленост на САЩ, които неотдавна трябваше да представиновите модели автомобили.

Клинтън се изправи пред един проблем – международният фонд на мъжа й, който тя в никакъв случай не искаше да допусне да навлезе в разговора. От друга страна, автомобилната промишленост се „радваше” на куп проблемиза решаване.

И така, ето 4 стъпки от Ка Кармина Галло, които ще ни помогнат да отговорим на сложните въпроси на околните.

Стъпка 1:

Преди началото на събитието се постарайте да изясните най-наболелите въпроси напоследък и евентуално тези, които конкретно биха ви задали. Така в случай, че ви ги зададат няма поне да се изненадате.

Клинтън вероятно е очаквала да чуе за международния фонд на мъжа и очевадно си беше подготвила отговор за този въпрос. Тя знаеше, че според критиците нейното назначение ще привнесе конфликт на интереси. Когато става думаза автомобилната промишленост, трудно бихте се разминали с редица остри питания. Такова е например – по какъв начин производителите на автомобили се организират да преодолеят сривашата се икономика. И второ – Ще бъде ли 2009 г. по-успешна за автомобилната промишленост от предходната?

Стъпка 2:

Разбийте въпросите на категории. Във всяка категория може да поставите един или няколко въпроси. Към тях се постарайте да съставите отговори, при които не само, че ще дадете отговор на слушателите си, но и няма да им дадете повод да ви отправят друг въпрос. Тази подготовка ще ви изправи пред по-малко въпроси, а това е добре, нали?

За целта трябва да се снабдите с пълни отговори, които ясно да извадите на светлина. В същото време колкото и да е конкретен въпроса, стремете се отговорът ви да даде обща картина на нещата. Така ще избегнете евентуални слаби места на други места в общата тема.

Стъпка 3:

Отговорите на въпросите трябва да бъдат достатъчно общи. Не е нужно задължително да ги сложите в рамката на зададения въпрос. Така ще избегнете подвеждане от страна на питащия. В същото време е добре да избягвате каквито и да било разсъждения. Например, конкретно за международния фонд на съпруга си, Хилари не отрони и дума, освен че изрази задоволството си от добрата му работа.

Стъпка 4:

Внимателно слушайте въпроса, за да определите ключовата фраза в него. Тя ще ви помогне да го свържете с нужната категория, в която ще намерите отговора си – предварително подготвен.

Стъпка 5
:

Отговаряйки право гледайки в очите на задалия ви въпроса.

Когато отговаряте на сложни въпроси не е нужно да се съсредоточавате върху въпроса и след това да започнете с отговора си. По-добре отрано разгледайте въпрозните категории въпроси, създавайки по този начин общ въпрост на всяка една. Така ще бъдете в пълна готовност да реакция независимо от сложността, която ще ви бъде поднесена.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *