# Banner Widget

"За да получиш заем, първо трябва да докажеш, че не се нуждаеш от него."

закон на Мърфи

Най-старите фамилни компании (Част VI)

42. Ulefos Jernvaerk

Бизнес: метали
Компанията е създадена през 1657 г. в Телемарк, Норвегия.

На 8 август 1657 г. крал Фредрик ІІІ издава кралски декрет, с който позволява на семейство Капелен да започне фирмена дейност. През годините семейството бива въвлечено в различни бизнес дейности: от корабовладелчество и търговия до производство на метали.

Към днешна дата норвежската компания е сред лидерите в отрасъла си, като компанията е 100 % собственост на холдинг Капелен.

http://www.ulefosnv.com

43. Petit & Fritsen B.V.

Бизнес: изливане на камбани
Компанията е създадена през далечната 1660 г. в Аарле-Рикстел, Холандия.

Николас Юлиен, създаделят на леярната за камбани във Веерт, предава занаята си на своите племеници Жан и Джоузеф Петит. Впоследствие синът на Джоузеф се премества във Аарле-Рикстел. Датата е 1720 година. Там Алексус заедно с тримата си синове – Хенрикус, Еверардус и Алексус Джуниър продължават семейната традиция. Дъщерята на Джоузеф, от своя страна, се омъжва за Исак Фрицен.

Така през годините Хенрикус става последният от семейство Петит, който приключва семейния занаят. Това става през 1815 г. Само че нещата не спират дотук. Леярната бива преименувана на Петит и Фрицен и попада в управленческите ръце на Хенрикус Фрицен, сина на Алдегонда Петит и Исак Фрицен.

Годината е 1907-ма. Съвременният ръководител на семейния бизнес е Франк Фрицел.

http://www.petit-fritsen.nl

44. Van Eeghen Group

Бизнес: търговия
Компанията е основана през 1662 година в Амстердам, Холандия.

Някъде около 1633 година в Ааарденбург (съвременен Фландърс, Белгия, Кристиан Ван Еееген полага основите на търговия с дрехи. През 1662 г. неговият син Якоб Ван Ееген пък основава „Ван Ееген и Ко” в Амстердам, където се пренася по-късно бизнесът.

Поколенията напред се съсредоточават и върху разпространяването на стоките с кораби, като правят исторически пътешествия до английските колонии. Корабите на Ееген стигат и до далечния Изток.

Днес Ван Еееген продължава да търси нови пазари за своите продукти, които също разширяват обсега – компанията вече години работи и в хранителната индустрия.

http://www.vaneeghen.com

45. Friedr. Schwarze GmbH & Co.

Бизнес: Дестилация

Фамилното начинание е положило корени в далечната 1664 г. в град Оелде, Германия.

Жан Сварт (по-късно фамилията му е променена на Шварц) започва фамилния бизнес в Вестфалия, където отглежда и дестилира. Четири поколения по-късно, Хърман Джоузеф Шварц купува къща в Херенстрасе. Тази къща днес обслужва компанията.

http://www.schwarze-schlichte.de

46. The Seaside Inn and Cottages

Бизнес: хотелиерство
Компанията започва своята дейност през далечната 1667 г. в Кененбункпорт, Майн.

През 40-те години на 17 в. Джон Гуч пристига в Майн по поръка на Фернандо Джоджес, агент на крал Чарлс ІІ. Гуч е помолен да се установи от другата страна на река Кенебънк, за да прекарва хора от едната страна на другата.

Пътниците обикновено се установяват за ден-два на брега, така че Гуч има възможността да им предлага стаи за нощуване и храна.

Страноприемницата вече е собственост на 12-тото поколение на Гуч, като днес се ръководи от Патриция и нейния съпруг – Кен Масон.

http://www.kennebunkbeach.com

47. Merck KGaA

Бизнес: фармацевтика, химикали

Компанията е основана през 1668 година в Дармстадт, Германия.

През 1668 г.Фридрих Якоб Мерк създава нещо, което по-късно бива наречено „Ангелска Фармация”. През 1827 г. Хайнрих Емануел Мерк инициира преориентирането на компанията към индустриално производство. До 1900 г. Мерк вече се разполага на всички континенти, а през 1995 г. компанията вече е на пазара.

Днес Мерк оперира с фармацевтични и химически компании – става дума за 246 компании в 62 страни.

http://www.merck.de

48. Okaya & Co. Ltd.

Бизнес: търговия
Компанията е основана в Нагоя, Япония, през 1669 г.

Сосуке Окая открива магазин за техника в Нагоя, като по-късно бизнесът му тръгва по цял свят. Днес Окая е част от бизнес верига, занимаваща се с междуокеански транзакции на желязо, метали, машини, електроника, химикали, хранителни продукти и т.н.

Съвременният президент на компанията е Токучи Окая.

http://www.okaya.co.jp

49. Perner Bell Foundry

Бизнес: леярна за камбани
Компанията е основана през 1670 г. в Пасау, Германия.

Семейство Пернер прави камбани в южна Германия и Бохемия от 1670г. Днес компанията обслужва международния пазар и се е специализирала в производството на камбани, звънци, часовникови кули и ремонтно обслужване. Сегашният директор на компанията е Рудолф Пернер.

http://www.glocke.com

50. C. Hoare & Co.

Бизнес: банково дело
Компанията е основана през 1672 година в Лондон, Великобритания.

Банката Hoare в Лондон е последната оцеляла частна банка, основана през 17-ти век. Тя е създадена от Ричард Хоаре и днес се ръководи от 10-тото и 11-тото поколения в семейството.

Сред известните клиенти на банката са Самуел Пепис, кралица Шарлот, дизайнерите на мебели Томас Чипендейл и Синове, Лорд Байрон, Джейн Остин и много министър-председатели на Англия.

http://www.hoaresbank.co.uk

Източник: http://www.familybusinessmagazine.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *