# Banner Widget

"За да получиш заем, първо трябва да докажеш, че не се нуждаеш от него."

закон на Мърфи

Историята на най-богатата френска фамилия

Разказвали сме ви за много семейни начинания в бизнеса, като всяко едно от тях е било уникално само по себе си. Този път ще ви запознаем с историята на семейство Мюле. Това е най-богатата фамилия във Франция. По света те са известни с веригата за хранителни стоки Auchan или европейският Wal-Mart.

Има един парадокс – нито един от членовете на семейство Мюле не влиза в класацията на милиардерите на Форбс. И това е факт при годишен доход на един Auchan – 36 милиона долара. Защо се получава така? Причината с корени в механизма за разпределение на доходите, според който печалбата се разделя поравно между всички членове на семейството. Така нито един от Мюле не може да се оплаче, а като цяло фамилията се превръща в една от най-богатите в цяла Европа.

Началото

Фамилия Мюле пише своята история вече много години. Още в началото на 20 век те се славят с успешните си дела в областта на промишлеността във Франция.

Сега ще започнем разкази си с акцент върху Жерар Мюле-младши. Той се ражда на 13 май 1931 г. По това време неговите родители Жерар и Мари Мюле-Кавруа живеят във град Рубе, на улица Анри-Босю. Жерар е тяхното първо дете и по стара традиция е наречен Жерар – на баща си.

Бизнесът на семейсвото се развивал стремително добре, докато Жерар (синът) все още учел в училище. След това започва Втората световна война и застой се наблюдава из цяла Европа. Всъщност, интересното е, че семейство Мюле преживява военните години без особени проблеми в бизнеса. Още повече, че бащата Жерар постепенно разбира, че бизнесът му не може да остане на това ниво, трябва му развитие. Така той започва да се занимава с търговия все повече, отколкото с производство. Този бизнес бил далеч по-изгоден. Впоследствие Мюле отваря собствен магазин, който се нарича Phildar. Уви, след известно време начинанието се увенчава с провал.

През това време Жерар Мюле прекъсва обучението си в първи курс в университета. Причината е желанието му колкото се може по-скоро да се впусне в битката с живота – той иска да работи. Така можем съвсем категорично да заявим, че младата кръв на Жерар била изпълнена с истинска страст и неудържимост да преуспее в бизнеса. Той не просто отдавал възможно най-много време на работата, но и се опитвал да изпробва всичко възможно, за да върви напред.

Веднъж той дори се втурнал да ремонтира машина, само и само за да проработи по-бързо. За съжаление факт е, бе не бил наясно с технологията и резултатът бил плачевен: Жерар Мюле загубил два от пръстите си на дясната ръка.

Впрочем семейството на Жерар оценили неговата амбиция. Така той скоро логично започнал да се изкачва по служебната стълбичка. Към 1958 г. Жерар бил вече директор на отдел „Продажби”. Три години преди това семейството сключва догоров помежду си, според който всеки един от членовете на семейството ще полува равен дял от печалбите на компаниите, принадлежащи на фамилията. Тук трябва да споменем и факта, че Мюле никога не са се обръщали към други компании за патрньорство. Това също е една от традициите в семейството.

Производството продължало да съставя основната част от бизнеса на Мюле. Времето не оправдало надеждите им бързо и все пак фамилията продължавала да отстоява предприемачески си дух. Безуспешните опити да създадат магазин на самообслужване били знак, че обществото още не е готово. Но този тип бизнес имал няколко преимущества:

а) потребителите спокойно можели да пазаруват, оставяйки колата си отвън. Самият факт, че идват с колата си и спират пред магазина бил предпоставка, те да могат да пазаруват в по-големи мащаби.
б) самообслужването било доста по-удобно. Хората могли да се запознаят с един или друг продукт на момента и лице в лице, без необходимост от асистент-продавач.
в) този начин на търговия давал възможност за икономии – по-малко персонал, но за сметка на това – много повече асортимент в магазина.

г) в супермаркетите от време на време се правели големи намаления, което привличало много и нови клиенти.
Мюле разбрали ясно и категорично, че супермаркетите са бъдещето. Така Жерар решил да открие свои супермаркет във Франция.

Раждането на Auchan

Денят е 6 юли 1961 година – тогава се открива първият магазин Auchan във Франция. По семейна традиция всеки един от членовете на Мюле получил равна част собственост от магазина. Имало само едно „Но” – Жерар Мюле започнал бизнеса си с партньор. Защо ще попитате? Семейството се отнасяло с известна предпазливост към амбициозните планове на Жерар. Предпазливост, която била близо до недоверието. Така, ако случайно се провалил, загубите ще бъдат поделени с партньора му и няма да бъдат толкова осезаеми. Поради тази причина Жерар си намерил партньор в лицето на промишления бизнесмен Мишел Сегар, който вложил в Auchan 600 000 франка и взел половината от компанията. Така Мишел и Жерар откриват първия супермаркет във Франция, а семейството се сдобило с партньор, напълно противоречащо на традиционните им принципи.

Грешките дошли веднага. Неопитни в търговията Мишел и Жерар направили много грешки. Това естествено довело до неприятни последствия. Загубите през първата година съставлявали цели 200 000 франка. Това била колосална сума за малък супермаркет (първият Auchan се разполага върху 600 кв. метра, а в него работят 30 души). Всичко това било факт дори при старанието на двамата предприемачи да бъдат максимално икономични.

В това време семейство Мюле започнало да обмисля закриване на магазина. За щастие мъдростта на Жерар-баща обърнала това намерение. Той провел строг разговор със сина си, след който му дал точно три години, за да направи от супермаркета – успешно начинание. Знаел ли е бащата тогава колко всъщност неизчерпаемо приходен ще бъде Auchan? Надали!

Следващите 3 години изминали в плодотворна работа. На първо място, Мишел Сегар се отказал от начинанието по собствено желание. Това негово решение било прието с въздишка от семейство Мюле, които и без това не го искали в бизнеса си. На второ място, Жерар започнал да натрупва доста търговски опит. Именно семейството започнало да го обучава, давайки му ценни съвети – как да продава и да слага намаления на стоките. Това били най-важните съвети за един млад предприемач.

Auchan започва да предлага стоките си на доста ниски цени. Той се превръща в европейския Wal-Mart. Това обаче не могло да не привлече нови посетители в магазина и така продажбите започнали да се увеличават. През 1967 г. в град Ронк е открит огромен хипермаркет на Auchan – той заема 12 000 кв. метра. В този момент става ясно, че именно той ще стане сърцевината на фамилия Мюле.

С развиването на търговската мрежа, започнал и мърчандайзинги. Магазините Auchan винаги се стараели да бъдат въоръжени с най-новите тенденции в областта на търговията. През 1977 г. Auchan започва да раздава премии на своите сътрудници, давайки ми акции от компанията. Така в ръцете на успешни сътрудници попаднали около 17 % от акциите на Auchan.

През 1981 г. отваря врати първият магазин на фамилията извън границите на Франция. Става дума за хипермаркет Alkampo в Испания. След „завладяването” на Испания, компанията обръща поглед към Русия, Италия, Португалия, Люксембург, Полша, Аржентина, Унгария, Мароко, Китай, Тайван, Румъния, Малта и Украйна.

В САЩ и Канада Auchan отсъства поради „владичеството” на Wal-Mart.

Магазините на Auchan по цял свят вече наброяват повече от 1000, а годишният им оборот прехвърля 33 милиарда евро. В същото време над 170 хиляди души намират препитание там.

Семейната ценност

Днес семейство Мюле е едно от най-богатите в Европа и до голяма степен това е факт, благодарение на Auchan. Това обаче не е единствения бизнес на фамилията. Компанията притежава много марки, сред които срещаме Leroy Merlin (магазин за строителни материали и стоки за дома), St. Maclou (стоки за дома), Decathlon (спортни стоки), Norauto (автоаксесоари), Kiabi (дрехи), Atac и Elea (супермаркети).

На фона на толкова компании пак трябва да отбележим, че всеки един от членовете на фамилията притежава равна на другите част. Това е златно правило, скрепено с договор.

Източник: www.biztimes.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *